KIDD

 

Hva er KIDD?

 

Blir en funksjonsforstyrrelse i de øvre nakkeleddene (KISS) ubehandlet kan følgene av det gi en forstyrret eller forsinket psykomotorisk utvikling, KIDD.

Barn kompenserer ofte denne forstyrrede utviklingen ved å unngå å gjøre ting som er vanskelige for dem, ting de vanligvis burde kunne.  Resultatet av dette blir et feilaktig bevegelsesmønster, feil belastning på muskler, nerver og ledd og dårlig stabilitet.  Noe som igjen kan gi smerter i muskel-, nerve- og skjelettsystemet og en forsinket og dårlig motorisk utvikling.

 

 

Symptom

 

Barn med KIDD kan ofte ha en dårlig motorikk, både grov- og finmotorikk. De kan oppleves som utålmodige, hyperaktive, rastløs eller med konsentrasjonsproblemer. Enkelte kan ha fått diagnosen dysleksi eller ADHD. De kan ha dårlig balanse og har ofte høydeskrekk. Barna sliter ofte med hodepine eller smerter i rygg og nakke. De kan også ha forstoppelse.

 

 

Behandling

 

Feilstillingen i virvelsøylen lar seg heldigvis i de langt fleste tilfeller smertefritt korrigere. Ved en lett mobilisering av virvelsøylen vil feilstillingen rettes opp. Bedring vises som oftest etter bare èn behandling, mens det totalt sett tar 2-3 behandlinger over ca 2 måneder. Mellom og etter behandlingene får foreldrene og barnet selv jobbe med øvelser. Barnet vil med foreldrenes hjelp selv finne og fastholde stabilitet og balanse i virvelsøylen. I noen få tilfeler forbedres ikke feilstillinger og symptombildet tilstrekkelig etter 2-3 behandlinger. I slike tilfeller søker naprapaten etter andre årsaker til symptomene. Behandlingsmetoden forutsetter en grundig individuell funksjonsanalyse, supplert av nevrologisk status for å identifisere symptombildet.